Tuesday, February 10, 2009

Karipap sardin


isnin malam - buat karipap sardin. budak2 bising suruh buat yg tak pedas sbb last time ibu beli karipap sardin, pedas.. bila dah siap, goreng.. perhh.. hanan balik tuisyen, lipat.. laju tak ingat punya makan..

resepi:
400gram tepung gandum
2 senduk minyak sapi
1 senduk majerin
1 cawan air

cara:
cairkan minyak sapi dan majerin di dalam kuali
masukkan tepung dalam kuali & ratakan
angkat tepung yg tersalut minyak tadi & masukkan ke dalam besen
tuangkan air sedikit demi sedikit hingga adunan licin dan tak melekat di tangan
leperkan & masukkan inti.

inti sardin:
1 tin besar sardin
2 sudu besar lada boh
1 sudu besar gula
7 biji bawang merah
3 biji bawang putih
2 biji limau kasturi
sedikit garam

cara:
goreng ikan sardin dengan minyak hingga garing, kemudian masukkan bwg putih & bwg merah
masukkan lada kering & tumis hingga garing
masukkan gula & garam
masukkan air limau kasturi
gaul hingga sebati & cukup rasa.

7 comments:

  1. TQ.. mmg sedap la karipap sardin nih.. mcm nih x yak order kat abg atan lg laa...hehehe

    ReplyDelete
  2. eh, jangan.. kang biler kita nak kenduri kang abg atan tak nak buat lak kang.. hehe..

    ReplyDelete
  3. cantik tuu... pinggan kaler cokelat.

    ReplyDelete
  4. silap2 abg atan pun salin resipi tu dalam buku dia ....
    He He He... Jgn mare abg atan..

    p/s: tak salah meniru, demi kemajuan.. dgn syarat, hasilnya mesti lebih baik dari yg ditiru...

    ReplyDelete
  5. haha.. pinggan... klasik nasional tu...

    ReplyDelete
  6. pinggan org sponsor...heheh

    ReplyDelete

Cakap je la ape2...