isnin malam - buat karipap sardin. budak2 bising suruh buat yg tak pedas sbb last time ibu beli karipap sardin, pedas.. bila dah siap, goreng.. perhh.. hanan balik tuisyen, lipat.. laju tak ingat punya makan..
resepi:
400gram tepung gandum
2 senduk minyak sapi
1 senduk majerin
1 cawan air
cara:
cairkan minyak sapi dan majerin di dalam kuali
masukkan tepung dalam kuali & ratakan
angkat tepung yg tersalut minyak tadi & masukkan ke dalam besen
tuangkan air sedikit demi sedikit hingga adunan licin dan tak melekat di tangan
leperkan & masukkan inti.
inti sardin:
1 tin besar sardin
2 sudu besar lada boh
1 sudu besar gula
7 biji bawang merah
3 biji bawang putih
2 biji limau kasturi
sedikit garam
cara:
goreng ikan sardin dengan minyak hingga garing, kemudian masukkan bwg putih & bwg merah
masukkan lada kering & tumis hingga garing
masukkan gula & garam
masukkan air limau kasturi
gaul hingga sebati & cukup rasa.
400gram tepung gandum
2 senduk minyak sapi
1 senduk majerin
1 cawan air
cara:
cairkan minyak sapi dan majerin di dalam kuali
masukkan tepung dalam kuali & ratakan
angkat tepung yg tersalut minyak tadi & masukkan ke dalam besen
tuangkan air sedikit demi sedikit hingga adunan licin dan tak melekat di tangan
leperkan & masukkan inti.
inti sardin:
1 tin besar sardin
2 sudu besar lada boh
1 sudu besar gula
7 biji bawang merah
3 biji bawang putih
2 biji limau kasturi
sedikit garam
cara:
goreng ikan sardin dengan minyak hingga garing, kemudian masukkan bwg putih & bwg merah
masukkan lada kering & tumis hingga garing
masukkan gula & garam
masukkan air limau kasturi
gaul hingga sebati & cukup rasa.
emmm.. sedap nyeee
ReplyDeleteTQ.. mmg sedap la karipap sardin nih.. mcm nih x yak order kat abg atan lg laa...hehehe
ReplyDeleteeh, jangan.. kang biler kita nak kenduri kang abg atan tak nak buat lak kang.. hehe..
ReplyDeletecantik tuu... pinggan kaler cokelat.
ReplyDeletesilap2 abg atan pun salin resipi tu dalam buku dia ....
ReplyDeleteHe He He... Jgn mare abg atan..
p/s: tak salah meniru, demi kemajuan.. dgn syarat, hasilnya mesti lebih baik dari yg ditiru...
haha.. pinggan... klasik nasional tu...
ReplyDeletepinggan org sponsor...heheh
ReplyDelete